Pančevo - Simboli grada

Dve kule
Dve kuleDve velike kule svetionici, poput gardijskih vojnika, stoje na samom ušću Tamiša u Dunav, na svega tri kilometra od centra grada.
Podignute su 1909. godine i po njima je Pančevo postalo nadaleko poznato, naročito među  lađarima na Dunavu i Tamišu. Brodovi koji su plovili Dunavom ili uplovljavali u Tamiš pozdravljali bi sirenom kule svetilje koje su svojim velelepnim izgledom mamile rečne putnike da svrate u grad.
                                                       

Crveni magacin

Crveni magacinCrveni magacin sagrađen je 1787. godine i ubraja se u retke objekte barokne arhitekture koji su sačuvani u Pančevu. Podignut je u blizinu Tamiša radi skladištenja razne robe, a ponajviše žita koje je stizalo brodovima. Impozantne je veličine i crvene fasade po kojoj je dobio naziv. Magacin je postao jedan od najprepoznatljivijih simbola grada a za njega su znali trgovci u Beču, Požunu, Pešti, Zemunu.  Dakle magacin nema stalnu namenu.


Weifert Pivara

Weifert pivaraPrvi industrijski objekat ne samo u Pančevu, već i u čitavom Bantu, bila je pivara koju je 1722. godine osnovao Abraham Kepiš, Jevrejin iz Požuna. Zlatno doba pivare nastupilo je polovinom 19. veka kada je kupio Ignjac Vajfert i od nje stvorio moderno preduzeće. Instalirao je parnu mašinu čime se proizvodnja piva višestruko uvećala. Vajfertovo pivo je postalo nadaleko poznato, a sa njim i Pančevo.

Ignjaca Vajferta nasledio je njegov sin Đorđe koji je dalje unapredio posao. Pored pivara u Pančevu i Beogradu, posedovao je niz rudnika. Bio je guverner Narodne banke Kraljevine Srbije, kao i potonje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Jedan je od najmoćnijih masona u ovom delu Balkana i veliki majstor Velike lože „ Jugoslavija“.  Đorđe Vajfert je u trenutku kada je umro 1938. godine imao imovinu procenjenu na više milijardi dolara.
                                                   
Magistrat
MagistratZgrada Magistrata nalazi se u samom centru grada. U njoj je danas smešten Narodni muzej Pančeva. Ova impresivna građevina iz 1833. godine, rađena je u stilu neoklasicizma. Tokom više od jednog veka u njoj je bila smeštena Uprava grada – Magistrat. Od  1965. u njoj je Narodni muzej sa bogatom zbirkom predmeta. Pojedini eksponati poput slika „ Seoba Srba“ Paje Jovanovića, „Arhimandrit Kengelac“ Konstantina Danila ili zbirke Uroša Predića, po svom značaju uveliko prevazilaze lokalne okvire.

Štapska zgrada
Štapska zgradaŠtapska zgrada podignuta je 60-tih godina 18. veka. U njoj je bila smeštena komanda 12. Nemačko-banatske regimente. Posle ukidanja Banatske vojne granice 1872. godine Štapska zgrada prešla je u ruke Rimokatoličke crkvene opštine.Gradski park

Gradski parkPančevci su se oduvek hvalili svojim Velikim trgom, danas Gradskim parkom, koji datira još skraja 18. veka. Brižljivo su ga godinama podizali i uređivali. Na njemu su se  našle impozantne građevine Magistrat, Štapska zgrada i druge. Od 1891. godien Veliki trg nosi ime Franca Jozefa, a u novoj državi Trg Kralja Petra I. Danas, kao i nekad, trg je žila kucavica grada. Na njemu se nalaze mnoge prodavnice, banke, restorani,  sedište Grada Pančeva, razne ustanove. Preko celog dana na trgu pulsira život i tako vekovima.

Hotel "Sloboda"
Hotel "Sloboda"Krajem 18. početkom 19. veka na južnoj strani Velikog trga ( Gradski park)  podignuta je zgrada za smeštaj oficira „Glavna straža“. Posle ukidanja Vojne granice 1872. godine zgrada  „Glavne straže“ adaptirana je u Hotel "Vajs" i to ime nosi do početka Prvog svetskog rata kada dobija ime "Kontilović". U vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca dobija naziv "Velika Srbija". U to vreme hotel ima 28 soba. Od 1923. godine hotel nosi naziv "Esplenada"  koji nosi do kraja Drugog svetskog rata. Od završetka rata pa do danas hotel nosi naziv "Sloboda" i jedan je od prepoznatljivih simbola Pančeva.

Krst sv. Trojici
Krst u gradskom parkuKrst u gradskom parku posvećen je sv. Trojici, podigli su ga  1804. god. pančevački Srbi u čast Prvog srpskog ustanka. Ovaj veličanstveni spomenik od crvenog mermera, po nalogu nemačkih okupacionih vlasti uklonjen je 1941. god. Proslavljajući 200 godina od početka Prvog srpkog ustanka Pančevci su ovaj prepoznatljivi gradski simbol obnovili 2004. god. i vratili na staro mesto.

 

District 2483

Sastanci:

Utorak, 20h
Stara pivara, Nikole Tesla 2, Pančevo